MINDFULNESS Z JOGO IN KONJI NA DOMAČIJI LUŠINA

NOVOST NA DOMAČIJI LUŠINA – CELOSTNA SPROSTITEV V NARAVI

Tempo življenja je vse hitrejši. Čas, ko si uspemo vzeti trenutek zase in globoko vdihniti, ni več nekaj naravnega in samo sebi umevnega. Skrb za naše telo in duševno zdravje je naša odgovornost do samega sebe. In le mi lahko začutimo, kdaj si moramo vzeti trenutek ter kako pomembno in sproščujoče lahko narava deluje na naše počutje.

Od kje ideja za delavnice s konji?

Ideja o celostni sprostitvi v naravi je plod razmišljanja Katarine Hočevar (Triniti joga), Tine Burger (inštruktorica jahanja) in Agate Lušina Struna (Domačija Lušina).

Kaj je celostna sprostitev v naravi?

To so delavnice, ki bodo vključevale sprostilne dihalne vaje, jogo v naravi ter opazovanje čudovitih konjev s pomočjo katerih bomo spodbujali svojo čuječnost.

Konji so v svoji osnovi čredne živali z izostrenim čutom za okolico in morebitne nevarnosti, saj so bili v svojem naravnem okolju vedno izpostavljeni plenilcem. Kljub svoji velikosti so plahi in precej previdni, zato imajo veliko sposobnost zaznavanja vseh sprememb – tako fizično-okoljskih, kot tudi povsem energetskih. Zato so pravzaprav idealni “pomočniki”, ko raziskujemo lastna stanja, odzive in preizkušamo svoje zmožnosti na področju umirjenega osredotočanja, potrpežljivosti, vztrajnosti in spoštljivo-odločne komunikacije. Kadar izžarevamo prepričanost vase in smo obenem umirjeni in sproščeni, bo konj z nami rade volje sodeloval, saj bo v nas prepoznal dobrega in uravnoteženega partnerja. Konj nam torej reflektira lastna notranja stanja – kadar nas je strah, je strah tudi njega, saj ne ve, kaj lahko od nas pričakuje.

Na delavnici se bomo torej učili kako lahko s tehnikami umirjanja in pravilnega diha osredotočimo svoj um in ozavestimo telo – in se tako pripravimo za druženje in komunikacijo s konji. Izvedeli bomo kako razmišlja konj in kako dojema naš svet. Naša sodelavca Monta in Indi nam bosta pokazala svet iz konjske perspektive in nas učila kje so naše šibkosti in močne strani. Premagovali bomo strah, tremo, neodločnost, hitenje,… in tako preizkušali najboljše verzije samih sebe. Morda se bomo pri tem morali naučiti prepuščanja, morda zaupanja ali pa čisto kaj tretjega. Vaje bodo potekale v lepem travnato-gozdnem okolišu, vzeli si bomo čas in ne bomo šli preko lastnih zmožnosti. Najbolj neustrašni se bodo lahko v nadaljnjih obiskih tudi povzpeli na konjski hrbet.

Jogo ste nekateri že spoznali. Joga v naravi v družbi konj, pa je nekaj popolnoma novega.

Poleg pomena klasične joge, ki je veliko več kot samo fizična vadba, saj se prek meditacije, dihalnih tehnik in asan (telesnih položajev), posvetimo telesu, umu in duši bomo dodali posebno noto ravno zaradi izvedbe v naravi in s pomočjo konjev, ki se bodo mirno pasli v ograjenem pašniku poleg lokacije izvedbe delavnic. Od enostavnih razteznih in umirjenih položajev, pa do fizično zahtevnejših, nas  bo vodil dih svežega gozdnega zraka.

Na delavnicah se bomo posvečali čutenju telesa, opazovanju diha, umirjanju telesa in uma, hkrati pa ves čas zaznavali svojo okolico. Vadba joge se sama po sebi zazira vase, v čutenje in umirjanje, če pa vadimo v naravi, nas ta še bolj umiri. Zato so delavnice v naravi bolj učinkovite, da najdemo stik s seboj, se posvetimo sebi in umirimo. Vadili bomo različne meditacijske tehnike, dihalne vaje, umirjene ter dinamične jogijske položaje.
S seboj potrebujete blazino za na travo, udobna oblačila, dekico in vodo. Obleka in obutev naj bodo prilagojeni hoji po travnati površini in tesnejšemu stiku s konjem (čohljanje, vodenje na povodcu).

Predznanje ni potrebno, gibljivost ni pogoj (bolj kot se vam zdi, da ste “trdi”, bolj primerni ste za vadbo joge). Mit, da je joga samo za gibčne, ne drži. Joga je za vse, ki še želijo umiriti, raztegniti ali pa okrepiti.

DELAVNICE na Domačiji Lušina bodo potekale ob sobotah, ko ni izgovora, da si vzamemo čas zase 😉

 

Trenutno nimamo objavljenih aktualnih terminov. V kolikor pa vas ponudba vseeno zanima, nam pošljite sporočilo na mail: info@domacijalusina.si , da vas obvestimo o terminih v letu 2024.

Predviden čas izvedbe delavnic je 2h, vendar z veseljem delavnici dodamo dodatno uro (za enako ceno), saj smo se odločile, da si po vsaki delavnici za vas vzamemo čas, kjer bomo po želji dodelali program in skupaj prišli do odličnih rezultatov. Torej, podaljšek do 3h ni obvezen ampak zaželjen 😉

Prosimo, da prijavo na delavnico oddate na: elektronski pošti info@domacijalusina.si

Več informacij pa lahko prejmete tako, da nas kar pokličete na telefonske številke:

Domačija Lušina 030 433 536

Tina Burger (inštruktorica jahanja) 041 344 714

Katarina Hočevar (učiteljica joge – Triniti) 041 259 202

Letak s kratko predstavitvijo delavnic najdete TULE.

Želimo vam lep dan in polno lepih trenutkov z vašimi najdražjimi.

Ekipa Domačije Lušina