SPROŠČANJE S KONJI- program za otroke

Delavnice Konji – naši prijatelji (program za otroke od 8 do 12 let)

Lea in Dim

Znanje jahanja ali ravnanja s konji ni pogoj. Na kakšni od delavnic se bomo učili tudi osnov ravnotežja pri jahanju, delali bomo gimnastične vaje na konju.

Delavnice trajajo 4 ure od 9h do 13h. Potekale bodo med poletnimi počitnicami ob delovnikih.

Na delno senčnem travniku ali delno senčnem jahališču se bomo družili z zelo krotkim ponijem in/ali prav tako krotkim konjem. Ostale bomo opazovali na pašnikih.

Program je namenjen vsem otrokom, ki so ljubitelji živali in narave. Sprejemamo tudi bolj impulzivne, radi pa imamo če otroci znajo slediti pravilom in so prijateljsko naravnani do drugih otrok in živali.

Skupina šteje največ 8 otrok.

Kaj bomo delali?

Vsaka delavnica bo razdeljena na dva dela: teoretičnega, in praktično-izkustvenega

 

PRIMERI:

1 DEL: Spoznavali bomo konja in njegove psihološke in fiziološke potrebe. Kakšno bitje je konj? Kako razmišlja? Česa se boji? Kaj ima rad? Kdaj zboli? Kaj si najbolj zapomni? Ali ima rad družbo? Kako se mlad konj razlikuje od starega? Kako konji spijo? V čem so nam podobni?  … in še mnogo drugega…

2 DEL: V praksi bomo preizkušali ogromno zanimivih stvari:

– kako pri konju vzpodbuditi zanimanje in na kakšen način z njim vzpostavimo komunikacijo. Vsak udeleženec se bo preizkusil v pritegovanju in ohranjanju konjeve pozornosti. Učili se bomo kako se na prostem približati na najbolj varen način, kako brati konjevo govorico. Spoznavali bomo zakaj je konj plaha žival in kako delujejo konji v čredi

– učili se bomo gibanja okoli konja. Kako se konj rad čehlja? Ali se konji čehljajo med seboj v čredi? Preizkusili se bomo v čehljanju in zatem še v pravilnem čiščenju? Kako se konji čistijo v naravi? Opazovali bomo koliko konji v naravi “dajo” na čistočo in zakaj.

– kje konji jejo? Kako najdejo užitne trave? Zakaj se ne pasejo okoli iztrebkov? Obšli bomo pašnik in opazovali na katerih mestih konji najraje jedo in zakaj. Zakaj se konji ne smejo zastrupiti? Ali jim je varno dajati priboljške in katere? Konjem bomo privoščili nekaj zdravih priboljškov in se učili kako pri tem paziti na prste.

– in še in še…

Naslov prve delavnice: V oskrbo smo dobili konja – kaj pa zdaj??

1 DEL: pogovorili se bomo o osnovnih konjevih potrebah, kadar sobiva s človekom. Kako ga hranimo glede na letni čas? Ali moramo imeti tudi pašnik? Koliko mora biti velik? Koliko kilometrov na dan prehodi divji konj? Koliko naš konj poje? Koliko popije? Kako mu čistimo prostor? Kakšno “posteljnino” ima najraje? Sprehodili se bomo skozi hlev in si ogledali kako mora izgledati konjeva oskrba. Ali ima poni enake potrebe kot konj? Ali imajo tudi konji alergije? Na kaj so alergični? Kako to opazimo/zdravimo? Kakšen red jim najbolj ustreza? Ali se bo konj navezal na nas? Kako se oskrba razlikuje glede na konjevo starost? Ali je pomembno kakšnega spola je konj? Kako se oskrba razlikuje, če skrbimo za žrebca? Opazovali in komentirali bomo kakšne dodatke dobivajo konji poleg hrane. Ali konji vedo, da je čas za hranjenje? Opazovali bomo kakšen je protokol, ko gre konj na vsakodnevno “rekreacijo”. Koliko gibanja potrebuje konj? Kako se to razlikuje glede na starost in temperament? Morda “ujamemo” kakšnega lastnika konja, da nam iz prve roke pove kakšna odgovornost je imeti konja.
2 DEL: preizkusili se bomo v vlogi oskrbnika. Našega konja bomo nakrmili in očistili njegov boks in zunanji prostor. Potem ga bomo varno privezali in opazovali njegov izgled. Izgleda zdrav? Na kaj moramo biti pozorni? Kako izgleda zdrav in kako bolan konj? Konja bomo pravilno očistili. Ali se konj čisti sam? Kako? Preden bomo konja peljali v ograjen prostor, se bomo po njem sprehodili.  Komentirali bomo kako mora izgledati prostor kjer s konjem delamo. Udeleženci bodo opazovali kako lahko konja rekreiramo z veščino lonžiranja. Vsak udeleženec se bo pri tem tudi preizkusil, ob hkratni pomoči vodje programa. Nato bomo konja sprehodili. Zakaj se mora konj pred in po rekreaciji sprehoditi? Udeleženci se bodo učili na varen način voditi konja. Kako nakazati konju, da se bomo ustavili? Kako, da bomo zavili? Konju bomo očistili kopita. Udeleženci se bodo učili kako se konju pravilno dvigujejo noge in očistijo kopita. Zakaj je potrebno pregledovanje kopit? Ali konj potrebuje podkve in zakaj? Kaj naredi kovač v primeru, da konj potrebuje podkve? Konja bomo peljali v boks in mu dali nekaj zdravih priboljškov.

Tina Burger (terapevtka in – svetovalka  pri težavah) se predstavi

Tina Burger

Tina Burger, s konji se ukvarjam že 35 let. Ob bogatih pedagoških  izkušnjah, ki sem jih pridobivala v dolgoletnem poučevanju jahanja, sem se ukvarjala tudi z šolanjem mladih konj. Ti so me naučili, da nič ni samoumevno in da je za uspešno komunikacijo potrebna obilna mera spoštovanja, skromnosti in poznavanje svojih šibkosti. Mladi konji so namreč še čisto “necenzurirani” in takoj pokažejo kam po njihovo spadaš.

Poleg dela s konji delam tudi kot terapevt – svetovalec pri težavah, ki se pojavijo kot posledica dolgotrajnega/kroničnega stresa (tesnoba, izčrpanost,…).

 

 

Prijave so obvezne, saj na delavnico sprejmemo največ 8 otrok. Če vam termin ustreza in bi želeli, da vas otrok globje spozna konjski svet, nas pokličite na 041 344 714 ali pišite na našo elektronsko pošto info@domacijalusina.si.

CENA ZA OBISK DELAVNICE je 40€
(DDV ni obračunan v skladu 94. členom, 1. odstavek z DDV-1)

Paketna cena za obisk VSEH 5 DELAVNIC je 190€